top of page
  • Foto van schrijverSeren Alarslan

Waar zegt een WhatsApp gebruiker ja tegen door de nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren?

In januari 2021 heeft WhatsApp haar gebruikers gevraagd om de vernieuwde gebruiksvoorwaarden te accepteren. Bij het niet accepteren van deze voorwaarden is het voor de WhatsApp gebruikers niet meer mogelijk om de app te gebruiken. WhatsApp kondigde aan data te delen met het moederbedrijf Facebook. Hierdoor was veel onrust ontstaan over de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp. Door alle kritiek zijn de nieuwe gebruiksvoorwaarden pas op 15 mei 2021 van kracht gegaan. In deze blog zal ik kort bespreken waar de WhatsApp gebruikers uiteindelijk ja tegen zeggen indien zij de app willen blijven gebruiken.


De wijziging rondom de privacy van de WhatsApp gebruikers

In het privacybeleid geeft WhatsApp aan dat gegevens verzameld of ontvangen moeten worden om diensten te kunnen leveren, verbeteren, ondersteunen, laten functioneren en aan te passen. Bij de WhatsApp gebruikers kwam de vraag op of inhoudelijke gegevens met Facebook gedeeld zouden worden. Er ontstond onduidelijkheid over het soort data dat gedeeld zou worden. WhatsApp heeft toen besloten om de wijzigingen uit te stellen en de tijd te nemen om betere uitleg te verschaffen aan de WhatsApp gebruikers.


WhatsApp heeft in het privacybeleid opgenomen dat alleen de zogeheten metadata met Facebook zullen worden gedeeld. Onder metadata moet het volgende worden verstaan: ID van de telefoon, hoe vaak WhatsApp wordt gebruikt en wanneer de app voor het laatst is gebruikt. De reden om metadata met Facebook te delen, is het verbeteren van de dienstverlening, aldus WhatsApp. Op deze manier is WhatsApp sneller op de hoogte van wanneer de app toe is aan een update.


Dat de nieuwe gebruiksvoorwaarden geen enkele invloed hebben op persoonlijke berichten, maar betrekking hebben op optionele bedrijfsfuncties van de app blijkt ook uit een label in elke WhatsApp chat. Met dit label worden de WhatsApp gebruikers op de hoogte gesteld van het niet delen van inhoudelijke gegevens. Dit wordt aangegeven met de volgende woorden: “Berichten en gesprekken worden end-to-end versleuteld. Niemand buiten deze chat kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet. Tik voor meer informatie.” Dit betekent dat gesprekken tussen personen, zowel telefonisch als getypt, beveiligd zijn en dat de inhoud niet met anderen of met WhatsApp zelf wordt gedeeld.


Geldt het delen van metadata ook voor de Europese WhatsApp gebruikers?

Het delen van metadata met Facebook geldt overigens niet voor de Europese WhatsApp gebruikers. De Algemene verordening gegevensbescherming (hierna: AVG) verbiedt dit namelijk. De Europese WhatsApp gebruikers zijn verplicht om akkoord te gaan met de nieuwe gebruiksvoorwaarden, maar onder de AVG mag WhatsApp dus geen metadata van deze gebruikers delen. Kortom, voor de Europese WhatsApp gebruikers verandert er niets en WhatsApp blijft gebonden aan de AVG.


Wat moeten de WhatsApp gebruikers nu doen?

De macht van Big Tech-gigabedrijven neemt toe. Hierdoor kan bij de Whatsapp gebruikers twijfel ontstaan of daadwerkelijk alleen metadata met Facebook worden gedeeld. Als gebruiker kun je ervoor kiezen om de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet te accepteren, WhatsApp te verwijderen en over te stappen naar andere berichtendiensten, zoals Signal of Telegram. Zoals voornoemd hoeven de Europese WhatsApp gebruikers zich in ieder geval nergens zorgen over te maken.


Nu is de vraag in hoeverre alternatieve berichtendiensten betrouwbaar zijn. Mijns inziens blijft het lastig om WhatsApp en andere berichtendiensten honderd procent te vertrouwen. Ondanks dat het strafbaar is om metadata van de Europese WhatsApp gebruikers te delen, is het toch mogelijk dat op de een of andere manier metadata of misschien zelfs persoonlijke gegevens in het geheim worden gedeeld. Bij twijfel adviseer ik gebruikers van alle berichtendiensten om persoonlijke en gevoelige informatie niet te delen via die diensten.


Wil je meer details weten over hoe WhatsApp omgaat met je privacy? Dan verwijs ik je graag door naar hun privacybeleid:


Comments


bottom of page