top of page
  • Foto van schrijverEnrico de Jong

Vergeet goud, olie en de bitcoin: beleggen doe je nu in muziek

De muziekindustrie wordt hard getroffen door COVID-19. Wereldwijd zien muzikanten hun inkomsten slinken omdat optreden al bijna een jaar onmogelijk is. Toch betekent dit niet dat alle muzikanten krap bij kas zitten. Met de rechten op hun muziek hebben zij een waardevolle bron van inkomsten in handen. Merck Mercuriadis, oprichter van het in Londen gevestigde ‘Hipgnosis’, zag hierin een businessmodel. Het bedrijf investeert in de rechten op grote hits om royalties te ontvangen wanneer de hits worden gedraaid. In dit artikel wordt verder toegelicht hoe intellectuele eigendomsrechten kunnen fungeren als handelsobject in de muziekindustrie.

Intellectuele eigendomsrechten op muziek

Als je een nummer luistert, bijvoorbeeld op de radio of op Spotify, zullen doorgaans een hoop mensen verschillende rechten op het nummer hebben. De schrijver en de componist hebben auteursrechten op de tekst en compositie, en de zanger die het nummer inzingt, heeft een naburig recht op zijn uitvoering. De auteursrechten ontstaan wanneer iemand zelf een werk creëert en hierbij creatieve keuzes maakt. Voor het ontstaan van een naburig recht is oorspronkelijkheid en creativiteit niet eens vereist: het is voldoende om de inspanning te doen om het nummer op te voeren.

Met deze rechten mag je iedereen verbieden om jouw nummer openbaar te maken of te verveelvoudigen. Voor een stream, bijvoorbeeld op Spotify, moet dus toestemming worden gegeven en dit zal uiteraard tegen betaling zijn. Op deze manier verdienen de rechthebbenden geld, iedere keer dat hun nummer wordt gestreamd.

Hipgnosis

Voor veel artiesten zijn de opbrengsten uit streams niet erg royaal. Spotify maakt niet bekend hoeveel er wordt betaald, maar analisten schatten de uitkeringen op 0,0026 euro per stream. Als artiesten niet willen verdienen per stream, is het ook mogelijk om in een keer de rechten te verkopen aan bedrijven zoals Hipgnosis. Hipgnosis mikt hierbij op grote hits waarvan het bedrijf verwacht dat ze nog lang populair zullen blijven. Voorbeelden van nummers die het bedrijf (deels) in handen heeft, zijn: ‘Shape of You’ en ‘Despacito (Remix)’. Op het moment dat ik deze blog schrijf is ‘Shape of You’ 2,7 miljard keer gestreamd op Spotify. 2,7 Miljard x 0,0026 euro and counting, begint er al meer op te lijken. Tel hier de inkomsten uit Youtube, radio, advertenties en talloze andere bronnen bij op en dan zal blijken dat een hit grote bedragen in het laatje kan brengen.

Bitcoin of muziek?

Sinds juli 2018 staat Hipgnosis genoteerd aan de British Stock Exchange. Via brokers als Degiro is het mogelijk om een aandeel in het bedrijf te kopen. Maar is het wel zo verstandig om te beleggen in muziek?

Volgens Mercuriadis wel. De oprichter van Hipgnosis vergelijkt muziek met olie en goud, omdat de waarde ervan ook voorspelbaar en stabiel is. In deze tijden van onzekerheid kan muziek dus een interessante alternatieve belegging zijn. Veel bedrijven zullen omvallen als gevolg van de pandemie. Ook de koers van populaire andere alternatieve beleggingen zoals de Bitcoin, zijn afhankelijk van veel factoren die moeilijk te voorspellen zijn. Zelfs goud is niet meer de veilige haven die het is geweest. De waarde van muziek daarentegen, wordt niet beïnvloedt door de markt. Het doet er niet toe of mensen zich optimistisch of pessimistisch voelen, of de economie groeit of juist in een recessie belandt; goede muziek zal altijd worden gedraaid, aldus Mercuriadis.

Of goede muziek daadwerkelijk tijdloos is, zal moeten blijken. Maar met zijn steeds groeiende en diverse muziekportefeuille lijkt Hipgnosis een geldmachine in handen te hebben.



bottom of page