top of page
  • Foto van schrijverTess Mulder

‘The Space Race’ om internet

Internet uit de ruimte is voor veel mensen een onbekend begrip. Alhoewel er al een aantal jaar over wordt gesproken en gespeculeerd, komt het nu toch echt steeds dichterbij. Zullen we in de toekomst hier allemaal gebruik van maken, of klinkt het spannender dan het werkelijk is? Tesla oprichter Elon Musk is ervan overtuigd dat hij met zijn bedrijf SpaceX erin gaat slagen om internet vanuit de ruimte aan te bieden, jullie ook?


Een nieuwe ster aan de hemel

Begin januari 2015 kwamen de eerste plannen voor een satellietnetwerk naar buiten. Het ruimtebedrijf SpaceX wil internet uit de ruimte aan ons aanbieden. Dit doen ze door middel van ‘Starlink’ satellieten. Een pakkende en originele naam is het wel. Inmiddels zijn er ongeveer zevenhonderd Starlink satellieten gelanceerd. Internetverbinding dat via satellieten loopt is geen nieuw fenomeen, maar wat maakt deze Starlink satellieten nou zo bijzonder?


Elon Musk staat ook wel bekend om zijn motto: “het onmogelijke mogelijk maken.” Ondanks dat SpaceX niet de enige en eerste aanbieder is van satelliet internet, maakt zij wel de meeste indruk. De Starlink satellieten hangen namelijk op een lagere hoogte in de ruimte, waardoor de verbinding sneller en toegankelijker zou moeten zijn. Deze satellieten hangen rond de vijfhonderd kilometer hoogte. Dit is in vergelijking met de huidige satellieten op de hoogte van ongeveer vijfendertig duizend kilometer maar liefst zeventig keer dichterbij.


Musk verkoopt zijn plan door te beloven om internet te faciliteren op plekken waar dat nu niet of nauwelijks mogelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hogesnelheidstrein, een vliegtuig of een cruiseschip. Zou dit eindelijk een oplossing zijn voor de slechte verbinding in de treinen van NS? Achteroverleunend in een vliegtuigstoel met razendsnel internet klinkt voor velen niet verkeerd. Verder komen ook afgelegen plekken die momenteel geen kabel- of glasvezel netwerk hebben voor dit internet in aanmerking.


Wordt Nederland aan het klantenbestand toegevoegd?

Is internet uit de ruimte relevant voor Nederland? Wij kennen immers een goed netwerk systeem, zelfs een van de beste van Europa. Juist voor landen waar de infrastructuur niet zo goed geregeld is, kan satelliet internet een perfecte oplossing zijn. De drie grootste telecomproviders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo zijn dan ook geen voorstanders. Zij denken dat satelliet internet in Nederland geen succes zal worden door onder andere de goede infrastructuur en de dichtbevolktheid.


De winnaar van de race?

Heeft SpaceX hier als het ware een monopoliepositie? Er zijn echter wel andere aanbieders, zoals Amazon, maar of die in de praktijk kunnen opboksen tegen SpaceX is nog maar de vraag. Een aantal bedrijven gingen SpaceX voor, maar velen zijn failliet gegaan of niet verder gekomen dan een nichemarkt. Het feit dat SpaceX genoeg kapitaal heeft om zo’n investering te doen en een goede reputatie heeft is natuurlijk ook niet onbelangrijk. SpaceX verdient onder andere geld met het lanceren van satellieten. Met deze kennis hebben ze al een streepje voor op hun concurrenten.


Musk heeft al vaker laten zien dat wanneer hij ergens aan begint, hij het ook succesvol afrondt. Er zijn wel enkele obstakels, zoals de winstgevendheid, maar hij heeft er in ieder geval vertrouwen in. En wie weet zitten wij over een aantal jaar wel op vakantie in de Sahara in Egypte met een razendsnelle internetverbinding.


Comments


bottom of page