top of page
  • Foto van schrijverTess Mulder

Swipe naar links bij een crimineel verleden

Een dating app die gebruikers de optie gaat aanbieden om te controleren of hun potentiële match een strafblad heeft. Eind dit jaar zou dit mogelijk moeten zijn op Tinder. Althans, vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. Het is nog maar de vraag of dit ooit in Nederland een optie zou kunnen zijn. Want hoe zit het met de privacy van de persoon in kwestie? En zou jij snel naar links swipen als je ziet dat iemand een crimineel verleden heeft?


De redder in nood?

Het moederbedrijf van Tinder, genaamd Match Group, heeft drie weken geleden een samenwerking met de organisatie Garbo bekendgemaakt. Garbo is een non-profit platform dat background checks uitvoert zodat mensen ‘veilig' op date kunnen. Het bedrijf is in 2018 opgezet door een slachtoffer van gendergerelateerd geweld. Om deze reden promoot Garbo haar diensten onder de slogan: ‘We have no way of knowing if someone has a history of violence until it’s too late.’ En dit kwam als geroepen voor Tinder, die al langere tijd bezig is om af te rekenen met verkeerde bedoelingen op hun app om bescherming te bieden aan vrouwen.


Zonder zorgen op date?

Garbo gaat op zoek naar iemands crimineel verleden aan de hand van een voornaam en een telefoonnummer. Een achternaam is niet eens nodig. De organisatie geeft aan gebruik te maken van meerdere databronnen en zoekt daarmee naar arrestaties, veroordelingen en geweldsmisdrijven. De aanklachten van drugsbezit vallen hier dan wel weer buiten. Is dat even aardig. Garbo beweert namelijk dat overtredingen omtrent drugs niet bijdragen aan mogelijk gendergerelateerd geweld. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk om eigen bewijs aan te leveren om aan te tonen dat iemand een crimineel verleden heeft.


Alleen hoe weet je nou zeker dat je de juiste persoon te pakken hebt? En daarbij, iemand verandert hier en daar nog wel eens van telefoonnummer. Is deze check wel 100% betrouwbaar en hoe zit het met iemands privacy?


Veiligheid boven privacy?

Deze functie is in eerste instantie alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar is er überhaupt kans op een toekomst in Nederland? Wij vinden privacy immers erg belangrijk en dit kan niet door een of andere dating app zomaar omzeilt worden. Het begrip ‘privacy’ wordt in de VS dan ook heel anders geïnterpreteerd dan in Europa. Bij ons wordt het recht op privacy gezien als een fundamenteel recht van alle burgers en is dit op Europees niveau geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In de VS is de privacywetgeving niet nationaal geregeld en kan dit per staat verschillen. Bovendien wordt in de VS het recht op privacy meer gezien als een verantwoordelijkheid van de burger dan van de staat. Dus ben je het ergens niet mee eens, dan moet je maar naar de rechter stappen. Deze mentaliteit kennen wij in Europa niet als het op privacy aankomt.


Een no-go op basis van de AVG

Voorlopig is deze functie van een achtergrond check op een dating app in Nederland nog niet aan de orde. In heel Europa nog niet overigens. Een dikke vette no-go dus. In Europa worden persoonsgegevens immers streng beschermd op basis van de AVG. In de VS is dit een ander verhaal en kan dit per staat verschillen aan de hand van diverse wetten. Maar misschien is deze functie straks zo’n succes dat er een uitzondering moet worden gemaakt op onze bestaande wetgeving om app gebruikers te beschermen. En wie weet swipe jij over een aantal jaar dan heel snel naar links bij het zien van de volgende Ted Bundy, of misschien wel niet...


Comments


bottom of page