top of page
  • Foto van schrijverAnnemijn Witkam

De technische grootmacht Google

Dat Google een van de grootste en machtigste techbedrijven ter wereld is; daar kan men niet omheen. Dit zorgt er echter ook voor dat het bedrijf op sommige markten wordt beschuldigd van een oneerlijke dominante marktpositie, zo ook afgelopen week. De zoekmachine werd bij de Europese Commissie aangeklaagd wegens oneerlijke concurrentie in het kader van reserveringsdiensten.


Oneerlijke concurrentie

De aanklachten waren afkomstig van meer dan dertig boekingssites, waaronder Expedia en TripAdvisor, en gingen om reserveringsdiensten die als zoekresultaat te voorschijn komen bij het zoeken naar vakantiebestemmingen. Volgens de boekingssites krijgt Google “meer aandacht van gebruikers en meer clicks dan concurrenten, zelfs als die relevanter zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker.” De boekingssites vragen de Commissie om onderzoek in te stellen naar hoe Google omgaat met de zoekresultatenlijst van vakantieboekingen.

Drie jaar geleden werd Google ook al beschuldigd van het oneerlijk voortrekken van één van haar vele diensten. De techgigant zou haar producten op Google Shopping voortrekken ten opzichte van andere online winkelplatformen. De zoekmachine kreeg hiervoor een recordboete van 2,4 miljard euro van de Commissie. Google ging tegen dit besluit in hoger beroep. Deze zaak is afgelopen woensdag van start gegaan in de rechtszaal. Wanneer het Hof uitspraak doet is nog onbekend.


Kritiek: VS tegen Europa?

De recordboete van drie jaar geleden zorgde voor veel kritische geluiden uit Silicon Valley. De tech-hoofdstad had schoon genoeg van de Europese bemoeienis, zo ook bij het besluit dat Apple het enorme bedrag van 13 miljard euro aan onbetaalde belasting terug moest betalen in verband met onterecht verleende staatssteun door Ierland. Gelukkig zag niet iedereen in Amerika die boete van Google als een aanval op hun land, zoals bleek uit een brief van een aantal Amerikaanse bedrijven en Google-tegenstanders aan eurocommissaris Margrethe Vestager, die de boete oplegde. In deze brief schreven zij dat een boete “noodzakelijk en passend” is en Silicon Valley dit niet moet zien als een aanval op het hele land. Ik sluit me aan bij de inhoud van deze brief. Naar mijn mening moeten we als maatschappij kritisch blijven letten op grote bedrijven als Google om een monopoly te voorkomen.


Nieuwe opzet

Google geeft aan bezig te zijn met een nieuwe opzet voor het tonen van zoekresultaten. Met deze nieuwe opzet beoogt de zoekmachine in de resultatenlijst prominentere plekken te bieden aan andere aanbieders. Of deze nieuwe opzet daadwerkelijk oneerlijke concurrentie van de techgigant tegen zal gaan is nog maar de vraag. Zoals eerder al aangestipt, is een kritische blik tegenover zulke enorme bedrijven noodzakelijk, zodat er niet te veel macht in een handjevol bedrijven komt te zitten.


bottom of page