top of page
  • Foto van schrijverElise van Lonkhuijzen

De ShortSell strop van Gamestop

In mijn vorige blog had ik het over de kracht van het internet, meer specifiek, over hoe makkelijk mensen alles geloven wat ze op het internet lezen. In dit blog ga ik verder in op de kracht van het internet, maar dit keer heeft de blog een positievere inslag. Wat begon als maf idee dat het internet werd opgeslingerd, leverde sommigen binnen een week tijd duizenden euro’s op. Het gaat hier natuurlijk over de vele internetgebruikers die de handen in elkaar sloegen en massaal investeerden in “Gamestop”.


Gamestop

Gamestop is een bedrijf met winkels over de hele wereld. Ze zijn gespecialiseerd in video games en alle accessoires die gamers nodig hebben.[1] Denk hierbij aan speciale toetsenborden of headsets. Onder andere de Amerikaanse tak van het bedrijf genereerde steeds minder inkomsten door de aanhoudende corona crisis en door het feit dat veel mensen hun games nu online aanschaffen. Bepaalde hedgefonds die zijn gespecialiseerd in “short selling” dachten hierop in te kunnen spelen door gamestop op te nemen in hun investeringsplan.


Short Selling

Maar wat houdt short selling precies in? Short selling begint met de analyse van aandelenhandelaars, vaak en ook in dit geval door hedgefonds, dat bepaalde aandelen in waarde zullen dalen. Op het moment dat de aandelen nog een (iets) hogere waarde hebben, leent het hedgefonds deze van de aandeelhouders voor een vooraf bepaalde duur. In deze tijd probeert het hedgefonds de aandelen te verkopen voor de marktwaarde die op dat moment geldt. Tegen de tijd dat de leenperiode erop zit, koopt het hedgefonds voor een (lagere) prijs opnieuw aandelen in en geeft deze terug aan de aandeelhouders wiens aandelen ze in de eerste plaats hadden geleend. Voor de aandeelhouders heeft dit als voordeel dat ze een bepaalde commissie krijgen voor de leenperiode. Het hedgefonds kan winst maken door het verschil in marktwaarde op het moment dat de aandelen verkocht worden, en het moment dat de aandelen opnieuw moeten worden ingekocht om deze terug te geven aan de aandeelhouders.[2]


Aandelen Gekte

Dit gebeurde ook voor de aandelen van het eerder genoemde Gamestop. Maar toen was er Reddit. Reddit is een sociale nieuwswebsite waarop gebruikers zelf “nieuws” kunnen plaatsen door middel van het plaatsen van een bericht, link of mediabestand. Omdat het een redelijk groot platform is, zijn er veel verschillende Reddit groepen die zich op een waaier aan onderwerpen richten. Zo ook de groep: WallStreetBets. De naam zegt het al, het is een groep die nauw samenhangt met de beurskoersen van de Verenigde Staten. Toen deze groep hoogte kreeg van de short selling van de aandelen van GameStop, plaatsten bepaalde leden de oproep om massaal de aandelen van Gamestop te kopen, om ze op deze manier meer waard te laten worden.[3] De motivatie van het kopen van aandelen was bij veel gebruikers anders. Zo waren er die de aandelen kochten uit jeugdsentiment, omdat ze vroeger al hun games bij de Gamestop winkels kochten. Anderen hadden het motief om hedgefondsen ten val te brengen, omdat ze het niet eens zijn met hun handelswijze en de manier waarop dit soort praktijken (deels) de economische crisis van 2008 heeft veroorzaakt. Weer anderen kregen hoogte van de hype en kochten aandelen om ze met veel winst weer door te kunnen verkopen.[4]


Het gevolg van dat kleine bericht op Reddit, is dat de aandelen van Gamestop met meer dan 60% in waarde stegen op sommige dagen, en ten opzichte van het begin van dit jaar al 505% meer waard zijn. Dat betekent voor de hedgefondsen die hebben geïnvesteerd, dat ze enorme verliezen hebben geleden toen ze de aandelen weer terug moesten kopen. Dit leidde in sommige gevallen tot verliezen die in de miljarden liepen. Ook dat is de kracht die het internet kan hebben.


Overigens is het laatste nieuws dat de de aandelen weer enorm in prijs aan het dalen zijn. Op Reddit wordt massaal opgeroepen om de aandelen niet te verkopen om zo een verdere daling te voorkomen.


Of de aandeelhouders ook op de lange termijn Gamestop in leven kunnen houden is maar zeer de vraag. Als de waarde eenmaal weer begint te dalen, is het van belang voor de kleine ondernemer om zijn aandelen op tijd weer te verkopen om niet met lege handen te staan als ze uiteindelijk weer minder waard zijn.


Is het wel legaal?

Veel van de mensen die aandelen hebben gekocht hebben dit gedaan via de app “RobinHood”. Toen deze app doorkreeg wat er gaande was, hebben ze een stop gezet op de verkoop van Gamestop aandelen via hun platform, om zo de eerlijke vrije markt van de VS te beschermen. Ze gaven aan dat er hier sprake zou zijn van “market manipulation”, iets dat niet is toegestaan. Veel aandeelhouders hebben hier verontwaardigd op gereageerd en gaven aan dat juist de reactie van RobinHood market manipulation is, omdat ze de aandelen nu niet meer kunnen kopen.[5]


De grootste gedupeerde hedgefonds hebben reeds aangegeven een onderzoek in te laten stellen naar de WallStreetBets pagina om te kijken of wat zij deden illegaal was. Wat de uitkomst ook is, interessant en belangrijk wordt het zeker! Vooral ook omdat er nu weer sprake is van nieuwe short selling aandelen waarbij massaal wordt opgeroepen om ze in te slaan.[2] “Stocks explained: What’s going on with Gamestop?”, BBC news, 30 januari 2021.

[3] D. Hiroux, “Wat drijft “RedditBeleggers” om massaal Gamestop-aandelen op te kopen? En wat levert het hen op?”, VRT NWS, 01.02.2021.

[4] J. Bercovi & A. Chang, “Gamestop Investors’ motives: Take a YOLO Bet. “Ruin a Billionaire's Life””, Los Angeles Times, 29 januari 2021.

[5] “Anger as trading in Gamestop shares is restricted”, BBC News, 29 januari 2021.

Comments


bottom of page