top of page
  • Foto van schrijverSharin Agu

Met je smartphone surfen op het internet: welke internetbrowser is het meest privacyvriendelijk?

In mijn vorige blog gaf ik drie praktische tips voor een privacy vriendelijke(re) smartphone. In dit blog duiken we dieper in dit onderwerp. Tegenwoordig surfen wij massaal op het internet met onze smartphones. Welke sites jij bezoekt en waar jij op zoekt, is waardevolle informatie. Internetbrowsers kunnen deze gegevens opslaan en gebruiken om bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties te laten zien. Welke browser jij gebruikt, is bepalend voor het aantal gegevens dat over jou wordt verzameld. Gelukkig kunnen wij kiezen uit een groot aantal aanbieders. Wil jij weten welke browsers privacyvriendelijk zijn én welke jij beter kan verwijderen van jouw smartphone? Lees dan verder!

Deze browsers kun je beter niet gebruiken

Wie enige waarde hecht aan zijn privacy, kan beter geen gebruik maken van de diensten van Google. Deze techgigant staat erom bekend dat het veel gegevens over zijn gebruikers verzameld. Hierdoor kan het bedrijf een uitgebreid profiel van jou vormen om vervolgens gepersonaliseerde advertenties te tonen [1]. Verder is van belang dat de browser beschikt over een adblocker. Adblockers bevorderen je privacy omdat zij de kans verkleinen dat advertentiebedrijven jouw surfgedrag kunnen volgen. Op een smartphone is het niet mogelijk om in combinatie met Chrome een adblocker te gebruiken [2]. Daarmee is Chrome niet privacyvriendelijk en raad ik af deze browser te gebruiken.

Ook de browser Edge, ontwikkeld door Microsoft, verzamelt informatie over jouw surfgedrag om gerichte advertenties te kunnen tonen. Wel is een adblocker aanwezig, maar deze staat standaard uit [3]. Ook deze browser zou ik daarom, met het oog op privacy, niet aanraden.

Bekende privacyvriendelijke alternatieven

Meer privacyvriendelijke alternatieven waar veel mensen bekend mee zijn, zijn de browsers Firefox en Safari. Firefox is door de consumentenbond uitgeroepen tot de beste keuze als het gaat om privacy. Informatie zoals wachtwoorden en browsergeschiedenis worden versleuteld opgeslagen en niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Daarnaast beschikt Firefox over veel instellingen om de privacy te beschermen, zoals een ingebouwde adblocker en een wachtwoordmanager die door de gebruiker ingeschakeld kan worden [4]. De ingebouwde adblocker staat op iPhones standaard aan. Android gebruikers moeten de adblocker zelf activeren. Dit kan door eerst de browser te openen en vervolgens te gaan naar: Instellingen > Privacy en beveiliging > Verbeterde bescherming tegen volgen > Aan [5].

Safari, de standaard browser voor de iPhone, is ook een veilige optie. Informatie over je browsegedrag wordt door Apple niet gebruikt om, ten behoeve van commerciële doeleinden, een profiel van jou te creëren [6]. Ook voor Safari zijn adblockers beschikbaar, maar deze moeten wel geïnstalleerd en eventueel gekocht worden in de App Store. Voor degenen die graag gebruik maken van vertrouwde browsers, zijn deze twee browsers goede opties. Zorg er dan wel voor dat je de benodigde adblockers aanzet of installeert.


Voor wie écht om zijn privacy geeft

DuckDuckGo staat bekend om zijn anti-Google zoekmachine, maar heeft nu ook een eigen browser voor Android en iOS. De browser zorgt ervoor dat jouw privacy wordt gewaarborgd tijdens het surfen. DuckDuckGo blokkeert trackers en geeft jou inzicht in welke trackers dat precies zijn. Ook voorziet de browser elke website van een privacy cijfer om te laten zien in hoeverre de website te vertrouwen is. Daarbovenop is de browser voorzien van een knop waarmee je gemakkelijk al jouw tabbladen en gegevens kan wissen. Tenslotte heeft de browser een ingebouwde zoekmachine waardoor jij geen zoekmachines als Google hoeft te gebruiken. Zelf ben ik op DuckDuckGo overgestapt en ik raad hem aan iedereen aan.

Compleet anoniem surfen op het dark web

Ten slotte is Tor Browser de beste optie voor degenen die volledig anoniem willen internetten. De Tor browser geeft automatisch toegang tot het Tor-netwerk. Dit netwerk was in eerste instantie bedoeld om anonieme communicatie op het internet makkelijker te maken voor partijen zoals militaire organisaties. Het Tor-netwerk beschermt je identiteit met dubbele lagen bescherming. Daarnaast verwijdert Tor elke keer wanneer jij je browser sluit automatisch geplaatste cookies en zoekgeschiedenis [7].

Wel kleven een aantal serieuze nadelen aan het gebruik van de Tor Browser. Zo kan het surfen langzamer gaan dan jij gewend bent. Dit komt doordat al jouw gegevens langs verschillende servers worden omgeleid om de data te anonimiseren. Daarnaast kan gemakkelijk toegang verkregen worden tot websites op het dark web waar veel (cyber)criminelen actief zijn en virussen circuleren. Dit maakt het browsen onveiliger. Een ander nadeel is dat jij je, door gebruik te maken van Tor, meer verdacht maakt voor bepaalde overheidsinstanties. Vanwege het anonieme karakter maken veel criminelen gebruik van Tor. Organisaties zoals de NSA kunnen daarom zien wanneer iemand gebruik maakt van de Tor browser [8]. Daarmee is deze browser het privacyvriendelijkste, maar zou ik deze browser niet aanraden aan de gemiddelde internetgebruiker.

Dit waren een aantal van de vele mogelijke browsers die jij op je smartphone kan gebruiken. Van de internetsurfer die het liefst gebruik maakt van de oude vertrouwde browsers zoals Safari en Firefox, tot de anonieme internetter die geen enkel spoor achter wil laten, er is voor elk wat wils. Welke browser ga jij downloaden?


Afbeelding: "Safari vs Firefox vs Chrome vs Internet Explorer Color Management / Manejo de color" by _Hadock_ is licensed under CC BY-NC-ND 2.0


[1] D. van Ittersum, Veilig online met je smartphone, Den Haag: Consumentenbund 2019 (hierna: van Ittersum), p. 115.

[2] van Ittersum, p. 118.

[3] van Ittersum, p. 118.

[4] van Ittersum, p. 116.

[5] van Ittersum, p. 130.

[6] van Ittersum, p. 116.

[7] D. Janssen, ‘Wat is Tor?’, vpngids.nl 6 oktober 2020 (hierna: Janssen).

[8] Janssen.

bottom of page