Elise van Lonkhuijzen
Een Facelift voor gezichtsherkenning bij Facebook
Facebook was een van de eerste social media platformen die de techniek van gezichtsherkenning op foto’s implementeerde. Tot de dag van vandaag is het een techniek waarmee Facebook zich wil profileren en waarmee het vooruit wil lopen op andere platformen. In de Europese Unie werd er vanaf het begin sceptisch gereageerd op deze opslag van data. Het werd daarom ook enige tijd van de markt gehaald. Facebook heeft het systeem opnieuw in gebruik genomen binnen de EU, nadat de standaardinstelling naar een instelling waarvoor je eerst expliciete toestemming moet geven, is veranderd. In de Verenigde Staten leek dat lange tijd een ander kant op te gaan, maar ook daar is het tij nu gekeerd.
Wat is gezichtsherkenning?
Facebook zelf geeft op deze vraag een redelijk helder antwoord. Het is een techniek die wordt gebruikt om alle foto’s en video’s die op Facebook staan te analyseren om zo te checken of een bepaalde gebruiker in die foto of video voorkomt. Aan de hand van het herkennen van bepaalde uiterlijke kenmerken maakt een algoritme een uniek nummer aan voor elke gebruiker. Dit nummer wordt door Facebook een sjabloon genoemd. Met dit sjabloon worden alle foto’s en video’s vergeleken waarvan het algoritme denkt dat het een match zou kunnen opleveren. Dit gaat bijvoorbeeld over alle foto’s die op plekken zijn genomen waar jouw Facebook account ook is geweest, maar ook de foto’s en video’s op je camerarol worden gebruikt om een beter beeld te vormen wie het gezicht achter het sjabloon is. Zodra er een match is gevonden, stuurt Facebook jou een melding om je op de hoogte te stellen dat je een de foto of video van een andere gebruiker voorkomt.
Voorheen werd hiervoor de tag functie gebruikt, hierbij was het degene die een foto plaatste die aangaf wie er nog meer in de foto te zien waren. Een groot verschil tussen de tag functie en de gezichtsherkenning is dat je nu op de hoogte wordt gesteld van alle foto’s en video’s waar je in voorkomt, wellicht ook van die bestanden die geplaatst zijn door mensen die je helemaal niet kent.
Rechtszaak in de Verenigde Staten
In Europa werd de functie van gezichtsherkenning in 2012 stopgezet, omdat de toezichthouders bezwaren hadden tegen deze techniek. In de Verenigde Staten bleef Facebook de functie, ondanks de bezwaren van verschillende staten, gewoon gebruiken. Vooral in de staat Illinois liep Facebook tegen grote weerstand aan. Dat komt door de strenge wetgeving omtrent biometrische data in die staat. Onder biometrische data valt ook alle data waarmee een gezicht geïdentificeerd kan worden, oftewel, ook de gezichtsherkenning van Facebook. Omdat de laatste niet alle regels goed had toegepast, werd er een class action tegen Facebook aangespannen. Een op de vijf Facebookgebruikers uit de staat heeft zich hierbij aangesloten, en met succes! Nadat Facebook de 7 jaar voortslepende zaak had verloren, had iedereen die zich erbij had aangesloten recht op 345 dollar. Dat betekent dat Facebook in totaal een boete van bijna 540 miljoen euro moet betalen.
Na deze rechtszaak heeft Facebook wereldwijd haar strategie aangepast: gezichtsherkenning is nergens meer een standaardoptie, maar kan alleen worden geactiveerd door expliciete toestemming van de gebruiker.
Voor meer informatie verwijs ik graag naar de originele tekst van de rechtszaak:
Image via www.vpnsrus.com