Annemijn Witkam
5G: De nieuwe spionagetool van China?
Het kabinet liet onlangs in een besluit weten het Chinese bedrijf Huawei uit te sluiten van de gevoeligste onderdelen van het Nederlandse telecommunicatienetwerk, zo meldt De Volkskrant. De reden voor de uitsluiting is de verdenking van eventuele spionage vanuit de Chinese overheid via Huawei. Huawei heeft naar eigen zeggen nog nooit voor de Chinese overheid bespioneerd. Is de verdenking van spionage terecht? Of wordt Huawei ten onrechte uitgesloten?
Huawei
Allereerst de voordelen van Huawei op een rijtje. Huawei is sinds de komst van 4G een prominente speler in de telecommarkt, aldus Tweakers. Zij ontwierpen de ‘single-RAN’-apparatuur die ervoor zorgt dat verschillende frequenties gedekt kunnen worden zonder dat fysiek alle apparatuur aanwezig hoeft te zijn. Dit is voordelig in tijd, geld en moeite, omdat er minder antennes geplaatst hoeven te worden. Andere telecomaanbieders, zoals Nokia en Ericsson, werken niet met deze technologie. Voor hun telecomnetwerken is dan ook veel meer apparatuur nodig dan voor Huawei.
Na het succes van hun 4G-netwerk heeft het Chinese bedrijf zich de laatste jaren vol op de ontwikkeling van 5G gestort. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen: Huawei leidt volgens Tweakers de 5G-markt in kwaliteit en is daarnaast ook nog eens de goedkoopste optie door de single-RAN-apparatuur. Huawei is vanuit praktisch oogpunt dus een zeer wenselijke optie voor het aanleggen van een 5G-netwerk in Nederland. De Volkskrant noemt Huawei zelfs de koploper in de 5G-revolutie. De krant vergelijkt Huawei qua niveau met Google en Microsoft en bekroont het bedrijf tot leider van onder andere het Internet of Things.
Het bedrijf levert niet alleen goede kwaliteit, het beweert ook betrouwbaar te zijn en ontkent banden te hebben met de Chinese overheid. De Huawei-CEO, Ren Zhengfei, beweerde in een zeldzaam gesprek met journalisten nooit bespioneerd te hebben voor de Chinese overheid en dat ook nooit te zullen doen: “Er bestaat geen wet die bedrijven in China verplicht om achterdeurtjes in te bouwen. Ik zal persoonlijk nooit de belangen van mijn klanten en mijzelf schaden. Mijn bedrijf zal geen gehoor geven aan zulke verzoeken.” Waarom beweren andere partijen dan toch het tegengestelde?
China of Verenigde Staten
Volgens The Wall Street Journal heeft Huawei wel degelijk hechte banden met de Chinese overheid. De Amerikaanse krant meldde dat president Trump al eerder een handtekening zette onder een nieuwe regeling die technologie van de Chinese provider grotendeels verbiedt bij de Amerikaanse overheid. Trump spoort haar bondgenoten ten zeerste aan dit ook te doen. De reputatie van Trump op het gebied van nepnieuws en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China wekken echter enige twijfel over de betrouwbaarheid van Trumps beschuldigingen naar Huawei.
Trump is echter niet de enige die vraagtekens zet bij de openhartigheid van Huawei. Ook de Britten en Australiërs hebben meerdere malen deze zorgen geuit. De algemene en de militaire inlichtingendienst (resp. AIVD en MIVD) adviseerde eveneens om Huawei niet te vertrouwen met hun 5G-netwerk. Het kabinet gaf echter niet geheel gehoor aan deze aansporingen en verplichtte telecombedrijven in plaats daarvan aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen om spionage tegen te gaan. Een discutabele oplossing, aangezien bedrijven al moeite hebben hun eigen interne beveiliging op orde te krijgen.
Het besluit om Huawei toch te weren lag politiek gezien lastig voor het Nederlandse kabinet door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De reden om toch over te gaan op uitsluiting van Huawei was het onderzoek van de Taskforce Economische Veiligheid onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Uit hun onderzoek bleek dat aanvullende maatregelen nodig zijn voor onder andere de beveiliging. Volgens Bart Jacobs (lid van de Cyber Security Raad) stond Nederland echter tussen twee vuren: “Sluit het Huawei buiten, dan krijgt het ruzie met China. Sluit het Huawei niet buiten, dan krijgt het ruzie met de VS.” Nederland volgt met dit besluit de Europese lijn. Hoewel Trump het liefst ziet dat Europa zich helemaal loskoppelt van Huawei, lijkt dit besluit de meest democratische oplossing. Bovendien, laat Jacobs aan De Volkskrant weten dat eenzelfde regeling voor de individuele lidstaten sterker staat tegen China.
Concurrerende alternatieven
Huawei is vanuit praktisch oogpunt de beste optie voor het aanleggen van 5G. De voordelen van het bedrijf wegen echter niet op tegen de risico’s van mogelijke spionage tactieken vanuit en voor hun thuisland, China. Gelukkig is Huawei niet de enige 5G-aanbieder op de markt, ook Nokia en Ericsson zijn opties. Deze aanbieders lopen echter ver achter op de technologieën van Huawei. Het is daarom zaak dat Europa met nieuwe concurrerende alternatieven komt. Wanneer Europa dit niet doet, blijft het achter op China. Volgens columnist Peter de Waard gaat het fictieve technologische licht in Europa dan uit. Hij verwacht zelfs dat als we geen adequate actie zullen ondernemen we zullen worden uitgeleverd aan de “Chinese Big Tech 2.0”. Laten we hopen dat het niet zo ver komt.
#5G #Huawei #Handelsoorlog #VerenigdeStaten #China #spionage #uitsluitingHuawei